Alta 2007

Dette er en beretning om "turen til Alta" i Nordnorge. Hovedformålet med turen er at se helleristningerne i Alta. Vi startede i Kbh. Körte gennem Sverige og derefter var det en eventyrlig, smuk tur op igennem Norge. Der er ca. 3.500 km at tilbagelägge - hver vej.

Undervejs overnattede vi i små hytter. Her er vi på Tretten campingplads i Gudbrandsdalen.

Denne flotte hest stod foran vores förste campingplads i Tretten.

Der blev holdt brandövelse på campingpladsen - väldig betryggende!

Det var den helt rigtige årstid at rejse på. Efteråret havde muntret sig med träernes blade, så de lyste op i de skönneste farver.

Nord for Trondheim ligger Bardal, hvor denne helleristning befinder sig blandt mange andre.De äldste er ca. 5-6.000 år, geometriske mönstre er fra begyndelsen af broncealderen og denne spiralformede helleristning er ca. 4.000 år gammel.

Bardal ligger nord for Trondheim i bunden af Trondheimsfjorden. Her er klippen med de mange helleristninger.

De sneklädte bjergtoppe rejser sig nu i det fjerne. For hver vejkurve man passerer dukker nye, smukke landskaber op.

Uden mad og drikke o.s.v., så i Dombås gjorde vi ophold og besögte en hyggelig bager med kaffe og kager!

Dette er min yndlingshytte nr. 2 på Osen campingplads ved Elsfjord. Der var 2 värelser, og omgivelserne var fantastiske.

Landskab ved Osen camping

Efter at have kört igennem Korgfjelltunnelen på 8,6 km gjorde vi ophold her for at se Steigen helleristninger. Gled på klippen og slog ryggen kraftigt!( Resten af turen blev präget af det for mig).

Endelig krydsede vi POLAR CIRKLEN. SÅ er man höjt nordpå! 66¤ 34" N.Det var fin oplevelse.

Der var "bygget" små sten-pyramider overalt samt den store her, hvor folk havde skrevet deres navne på stenene.

I Norge möder man trolde overalt. Her er èn, der lige har postet et brev. (Til venstre)

Läs selv

Og så forlader vi dette spändende sted for at köre videre mod Alta. Nord for Narvik ligger Polar Zoo när Setermoen ved Barduelva.

Polar Zoo havde lige fået en elgkalv ((Simon) på 18 mdr. Den var godt nok stor.

"Den har aldrig levet, som klog på elgen blevet, uden först at have den kär". Det har N.F.S.Grundtvig skrevet, så det syntes jeg lige skulle med. Elgen vejer 500 - 700 kg, den er 2 m höj og den kan blive mellem 8 - 25 år. Skal jeg lige i forbifarten nävne, den er en god svömmer, og at elg hedder: Moose på engelsk, älg på svensk, elch på tysk, einu på russisk og elán på fransk. så er det på plads.

Det er nu ikke altid, at dyrepasseren Kjertil fodrer dyrene på denne "mund til mund" metode, men 18 mdr. gamle Simon er nu noget særligt.

Der var disse flotte ulve.(Canis Lupus). Ulven er tamhundens stamfader.og europas næststørste rovdyr kun overgået af den brune bjørn. Verdens samlede ulvebestand er ikke mere end 100.000.

Denne los (Lynx Lynx) har fået maden serveret i træet. Lossen er et rovdyr i kattefamilien.

Hvis denne jerv ( Gulo Gulo ) vil have sin middag, må den op i træet, hvilket den klarer som en mis! Jerven kan blive op til 10 år. Den er et natdyr.

Ja, velbekommen, siger jeg til denne lille grevling (Meles Meles). Den er ca. 87 cm lang, og så vejer den omkring de 22 kg.

Denne smukke fjeldræv (Alopex lagopus) tilhører familiehundedyrene, men den er et rovdyr.

Renerne gik frit omkring.

Moskusoksen (Ovibos moschatus Wardi) er et skedehornet hovdyr fra artisk Canada, hvorfra det blev indfört til Norge. Pelsen består af lange däkhår og en tyk, ulden underpels. Derfor kan moskusoksen leve i områder med temperaturer helt ned til - 40 grader C. Den kan blive op til 15 - 25 år, längden er ca. 2 m og så vejer den omkring de 2 - 300 kg. Dette pragteksemplar hedder Esther.

Farvel til Polar Zoo med de dejlige dyr og den flinke dyrepasser Kjertil og hej til Tromsö "Porten til Ishavet". Her glädede jeg mig til at se den moderne "Ishavskatedral", som isär er kendt for de smukke glasmosaikker. Desvärre var kirken lukket, så jeg måtte klemme näsen og objektivet til en af sideruderne for at få et lille glimt af mosaikkerne.

Og her er så resultatet af min näseklemning. Lidt er vel bedre end ingenting.

Der var mange fotostop undervejs.

Regnbuer! Det er lige mig. Utrolige flotte og betagende er de alle, så jeg var ud og ind af bilen de förste 10 gange for at fotografere dem.

Her er vi så nået Djupuik i Olderdalen. Der har familien Simonsen min yndlingshytte nr.1. Udsigten er storslået, stilheden beroligende og så er der 2 rum og et mini bad med toilet, så perfekt!

Udsigten fra Simonsens hytte i Djupvik.

Kaffe -- og så sidde og nyde denne udsigt. Hvad kan man forlange mere?

Endnu en udsigt fra Simonsen-hytten.

Efter 8 dage er vi endelig i Alta. Helleristningerne ligger udenfor byeni 80 felter i 4 forskellige områder, hvoraf Hjemmeluft/Jiepmaluokta er det störste. ( Jiepma=kobber, luokta= bugt ). Hjemmeluft er en fornorsket udgave af det samiske navn.

Fra det smukt,beliggende muséum, går der gangveje forbi de forskellige felter med helleristninger.

Post 11! Dette felt er 6.200-5.300 år gammelt. Det vil blive lidt for omständigt at beskrive helleristningerne nöje, men alt kan findes på nettet.

I Alta findes ca. 6.000 helleristninger. Vi var taget dertil for at forske, opmale og fotografere visse af dem. Det er ikke tilladt at male eller gå på hellerne uden en speciel tilladelse. som vi havde. Man anvender oplöst kridt til at male med.

Omgivelserne var bare SÅ smukke.

Fotografen og professoren (det er ham, der ligger og maler). Det krävede en del tålmodighed fra fotografens side at vente på opmalingen, men så kom det sjove: Fotograferingen!

Der er mange smukke og elegante motiver.

Syd for Narvik ligger Skjomen ved Forsälva. På en ö ligger at felt med helleristninger, og de skulle også studeres, opmales og fotograferes.

Jeres udsendte fotograf skulle overnatte i TELT, og det var minus grader om natten!

Efter en barsk, iskold nat var denne udsigt en dejlig kompensation for nattens tänderklapring.

Kåta er et sametelt, bygget af en pyramide af trästänger däkket af enten rensdyrskind eller törv.

Nämforsen ligger ved et "dödafall" ved et kraftvärk i forbindelse med Näsåker i Sverige.

Der findes ca. 2.300 helleristninger i Nämforse.

Området er fyldt med smukke oplevelser.

De mange helleristninger var omgivet af glödende efterårsbuske.

Dämningen ved Nämforse.

Läg märke til det gul/hvide bånd i träet. Når der er rener i området, binder samerne bånd om träerne langs vejen, så bilisterne kan väre på vagt overfor "krydsende" rensdyr.

"Krydsende rensdyr"

Èt af mit livs önsker fik jeg opfyldt denne aften, da der pludselig viste sig det skönneste nordlys (aurora) på aftenhimmelen.

Nordlys opstår, når materiale fra solens urolige område (solpletter) rammer vores atmosfäre. Som et resultat af denne kraftige beskydning, opstår voldsomme elektriske strömme i den övre atmosfäre. Disse strömme kan antage en styrke på millioner ampére, hvilket inducerer et kraftigt magnetfelt. Lyset frembringes i höjder på 90 til 300 km og har nogle få kraftige farver, der afspejler atmosfärens sammensätning.

Nej, det var ikke en hytte, vi overnattede i, men dekorativ ser den ud.

Storslett- en dejlig, lille by (nord for Tromsö) i bunden af Kvänangen.

Storslett

Tiden flyder afsted, som vandet i elven.

Vi haster nu på vej hjem.

Det har väret en stor nydelse at sidde og opleve rejsen igen. Jeg håber, I der ser billederne, får et lille indtryk af, hvor dejlig og spändende naturen er.

The end

TAK

 

 


Fra Köbenhavn til Alta           4.sep.-24.sep. 2007


Tretten campingplads i Gudbrandsdalen
Bardal nord for Trondheim
Osen campingplads ved Elsfjord
Steigen
Polarcirklen
Polar Zoo med: elg, (Alces alces), ulv (canis lupus), los (lynx lynx), jerv (bulo bulo), grevling (meles meles), fjeldräv (alopex lagopus), Moskus okse (ovibos moschatus wardi)
Tromsö, Ishavskatedralen
Djupuik i Olderdalen
Skjomen ved Forsälva
Nämforsen ved Näsåker, Sverige
Nordlys,  aurora borealis
Storslett i Kvänangen